"Een immens project van imposant hoog niveau."

De Mariënburg

Wim Boers heeft flink naam gemaakt in de wereld van bedrijfsgebouwen. “Denk daarbij aan logistiek, productie- en distributiecentra. En dan vooral in Duitsland, waar we echt hele grote projecten hebben gedaan. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld vier Amazon-distributiecentra gebouwd.” Binnen drie jaar verwacht hij net zo grote projecten op te zetten in Nederland met zijn firma Lister. Voor de familie Drijvers geen onbekende naam: zoon Martin is namelijk medegrondlegger van dit bedrijf. De focus ligt echter op de Mariënburg: een monumentale campus in hartje Den Bosch, één van de meest prestigieuze projecten van Drijvers tot nu toe.

De Mariënburg

“De Mariënburg heeft drie functies, allemaal gebaseerd op data science. Allereerst is het een universitaire campus rondom de master data science van de Universiteit Tilburg en Technische Universiteit Eindhoven, met plek voor rond de 300 studenten en nog eens 300 wetenschappers. Dat trekt ook weer bedrijven aan. Er is hier met ongeveer 5.000m2 ruimte voor 10 bedrijven die zich bezighouden met data science. Zelf zijn we hier met Lister ook gevestigd. En tot slot zijn er nog 87 appartementen voor studenten. Dus dat is de Mariënburg. En de firma Drijvers heeft ons de afgelopen vier jaar begeleid in het proces van bouwkundige werkzaamheden.” 

“Het is in fases opgeleverd en ik ben terugkijkend wel heel trots. Ik geloof dat de familie Drijvers ook wel heel trots is. Dat is mooi. Dat je samen trots bent op iets wat je samen hebt gemaakt. Waar ik het meest trots op ben is het ensemble. Als ik in de Bossche Broek ben, vijf kilometer verderop, dan zie ik het torentje van de Mariënburg. Ik kan je vertellen dat ik daar wel heel trots op ben. Trots ook dat ik iets voor de stad heb betekend. Een rijksmonument restaureren en renoveren is natuurlijk een vak apart. Door dit te doen heeft Drijvers laten zien dat zij dat ook kunnen.”

Vakwerk verbindt 

“Om mee te gaan met de toekomst, is de Mariënburg één van de eerste grote gasloze rijksmonumenten van Nederland. Daarvoor moesten wel alle isolatievoorzieningen veranderd worden. Dus alle wanden zijn geïsoleerd en alle ramen hebben dubbel glas gekregen of een nieuwe raampartij achter de historische vensters gekregen. Omdat de radiatoren binnen hun lucht kwijt moeten is er een weg naar buiten nodig. Je ziet hier dat dit heel subtiel is gedaan door steeds één steen te vervangen door een luchtfilter. Het valt bijna niet op. Dát is vakwerk. Hetzelfde geldt voor het atrium. Deze was eerst buiten gelegen, waardoor alle aangrenzende ramen geïsoleerd moesten worden. Toen hebben we gekozen om er een glazen dak bovenop te leggen en het functioneel te maken, tegen ongeveer dezelfde prijs. De ledverlichting is verzorgd door POP Light. Zij zijn ook nog een belangrijke club geweest binnen het geheel. Overal waar je loopt, gaat het licht automatisch aan, waarna het weer dimt tot 70%. Alles om slim om te gaan met energie.”

“Dit kun je alleen doen met de juiste mensen. Ik denk dat dat één van de kwaliteiten is van Drijvers: om de juiste mensen te selecteren. Dat begint al bij de uitvoerder. Ofwel, het aanspreekpunt op de bouw. Bij ons was dat Marc. Hij had zijn eigen kantoor hier. Hij regelde alles. Daarmee haalden we enorm veel ervaring binnen. En dat is ook een kwaliteit van Drijvers, dat ze de mensen weten te behouden. Drijvers heeft daar de cultuur voor, om mensen aan zich te binden.”

“Een rijksmonument restaureren en renoveren is natuurlijk een vak apart.”

Familiefirma

“Wij zijn zelf, met Lister, ook een familiebedrijf. En als je een familiebedrijf bent, heb je een aantal cultuurwaardes. Veel saamhorigheid, goed zijn voor je personeel, niet focussen op korte termijn winst, maar juist op lange termijn solide relaties opbouwen en daar heel hard voor werken. Om zo het succes uiteindelijk ook weer over te dragen naar de volgende generatie. En daarmee ook de continuïteit te waarborgen. Drijvers is natuurlijk ook Koninklijk onderscheiden, wat laat zien dat ze dit al meer dan 100 jaar goed doen. Dat zie ik weer terug in de familiewaarden naar mij toe.”

“Zelf word ik door de familie Drijvers gezien als een belangrijke ambassadeur en je ziet dat daar een jarenlange verstandhouding uit is ontstaan. Een verstandhouding die compleet is gebaseerd op vertrouwen. Vertrouwen komt voort uit heel veel onderdelen. Vertrouwen is gelegen in het feit dat vaak dingen niet op offerte hoeven te gaan, maar op nacalculatie. Vooral bij hele snelle dingen. Bij Drijvers hoef je nooit achterom te kijken om te zien of het wel klopt. Het klopt altijd. Daar gaat het om, dat heeft te maken met vertrouwen. Uiteindelijk is dat het belangrijkste. En zolang het vertrouwen nooit wordt beschaamd, kun je tot hele mooie dingen komen.”

De toekomst

“De Mariënburg is in 1899 gebouwd en heeft 100 jaar in het teken gestaan van onderwijs. Wij gaan er 120 jaar onderwijs aan toevoegen in dit schitterende complex. Alles hier is gebaseerd op zoveel mogelijk de monumentale kwaliteiten van het gebouw in het zicht laten. Zo min mogelijk sleutelen aan de basis, maar er wel innovaties aan toevoegen. De combinatie van modern en oud is overal terug te vinden. Dat is te danken aan een hele goede architect, BiermanHenket. Daar zit bovendien ook weer de parallel in met het familiebedrijf, waarbij het oude wordt gewaarborgd en de kennis wordt doorgegeven.”

“Drijvers was de ideale partner voor dit project en wel om verschillende redenen. Eén is vertrouwen. Je hoeft niet achterom te kijken. Ook is kwaliteit van hoog niveau. Daar hebben ze de juiste mensen voor; een combinatie aan organisatietalent en ambacht. Ze komen precies na wat ze zeggen en zijn geïnteresseerd in de lange termijn. En uiteraard waardeer ik het persoonlijk contact met iedereen. De normen en waarden binnen het bedrijf. En dan de oplevering. Moet je eens kijken hoe prachtig. Dat maakt me echt trots.”

Interesse in samenwerking?

Neem contact met ons op en wij zetten de koffie klaar. Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend gesprek. Dan kijken we samen wat wij voor jouw bouwwens kunnen betekenen. Zo bouwen we gezamenlijk aan de toekomst.

“Drijvers was de ideale partner voor dit project.”